5.9.12

Tule õue!


Tere, hea lugeja!
Loodan, et puhkasid suvel hästi! Mõnulesid metsas ja mere ääres, lugesid lemmikraamatut, maiustasid maasikatega ja kogusid jõudu eelseisvaks sügiseks ja talveks. Sügis juba koputabki tasakesi vihmast märjale aknale ja ütleb, et kui sa õue mängima tuled, pane kummikud jalga! Nii me teemegi, paneme kummikud jalga ja jookseme lompides ja seenevihmas sest algamas on õueseiklus ja nüüd ei ole aega toas istuda. Mihklikuu kutsub õue mängima ja õppima. Alasniidu Lasteaia mudilased teavad, et õueseikluse maskott Kriss-Sass-Saa kirjutab oma kirjas nii: " Vaata ringi, kanna põues - mida kõike õpid õues!" Kuidas nad seda teavad? Aga Mihklikuu esimesel esmaspäeval tõi sügistuul laperdades meie terrassile kirja. Teates seisis, et üks rõõmus lille-laps tahab meile külla tulla ning kutsub meid kõiki õueseikusest osa saama. Lubas kingitusi ka tuua. Asusime ootama!
Oodata ei tulnud kaua. Üsna pea lendas meie hoovi üks lõbus liblikas ja tal oli kaasas päris elusuuruses lill -  Kriss-Sass-Saa!  Õueseiklus kuulutati avatuks! Kriss-Sass-Saa tõi lastele luupe ja ilmajaama mis lasteaia hoovi püsti pandi ning kutsus lapsi õue, õue mängima, jooksma ja õppima.
 Kriss-Sass-Saa ütleb, et õues mängimine ja õppimine toetab igaühe oma olemist, toob lapsed toast välja ja laseb neil õppida nii, et rakendust saavad kõik meie viis meelt. Mikk Sarv kirjutas 2006 aastal õuesõppe olemuse lahti: „Õuesõpe on õppimine ehedas, õppimist toetavas keskkonnas, kõigi meeltega vahetult kogedes, oma kätega ise tehes ja kogetut teistele vahendades ning edasi õpetades“. Tasub meelde jätta viis võtmesõna: koht, mis aitab õppida; meel ja erinevate meeltega kogemine; tegu ehk vahetu osalemine ja millegi valmis tegemine; lugu ehk teistega jagatud kokkuvõte tehtust; ja iva ehk õpitu mõte, mida tasub edasi õpetada. 
Järgmisel  hommikul tervitas meid soe ja päikseline ilm mis kutsus meid kohe pärast hommikusööki õue. Läksime ja leidsime õuest palju põnevat. (Siinkohal pean pika pai tegema tublidele lapsevanematele, kes varustasid meid tõrude, käbide, kibuvitsade, kivide ja kõige sellise väärtuslikuga.) Alasniidu Lasteaed on alles aastane ja pisikesed puud ja põõsad alles kasvavad ning seetõttu tuli õuemurule laotada maakodudest kaasa toodud aarded. Põnev sorteerimise mäng võis alata!
Aroonia marjad tegid suu ja käed siniseks ja pihlaka omad vedasid suu kõveraks - hapu! Aga väga põnev oli kogutud aardeid läbi Kriss-Sass-Saa kingitud luupide uurida. 


Aga juhtus ka nii, et mõni edev sirts kõndis ise luup-purki ja lubas ennast igast kandist uudistada. Lapsed õhkasid:" Ma tahaksin ka endale selliseid karvaseid jalgu ja kolme varbaga tosse!" Hiljem lubasime sirtsu jälle murule liikuma ja omi asju ajama. 
 Emmedele, issidele vaatamiseks ja lugemiseks on rühma seintel õueseikluse kava. Karukella lapsed meisterdasid õueseikluse kavale õunapuu, 2012 aasta puu ongi õunapuu. Värvilised õunad ripuvad puul justkui öeldes - rõõmustage kauni sügise üle!

*** Õueseiklus on maakondlik projekt „ Õueseiklus 2012 Harku Vallas ja Tallinnas“. Projekti rahastab Keskkonnainvesteeringute Keskus. Projekti viivad läbi Alasniidu Lasteaed ja Matkaklubi Kriss-Sass-Saa. Projektijuht on meie lasteaia liikumisõpetaja Urve Kukk.

Kirjutas ja pildistas õp. Kristel

No comments:

Post a Comment